Zoeken in deze blog

zondag 10 november 2013

werkstuk tsunami

Hey ik heb een werkstuk gemaakt over tsunami's. Dit is mijn werkstuk.


                                                                            WERKSTUK

 

 

Gemaakt door: Jenna Zaagsma

Basisschool De Klipper Zeewijk IJmuiden

Groep 8

16-10-13

 

inhoudsopgave

1.     Inleiding                                                                                 3

2.    Wat is een tsunami en hoe ontstaat een tsunami?                    4

3.    Wat richt een tsunami aan?                                                     7

4.    Grote rampen                                                               11

5.    Wetenschap en tsunami’s                                                       13

6.    Nawoord                                                                                 15

7.    Dankwoord                                                                              16

8.    Bronnenlijst                                                                            17

 

Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over een tsunami omdat ik het een interessant onderwerp vind. Ik weet wel ongeveer hoe een tsunami gaat. Er is namelijk een aardbeving in zee en die zorgt voor een hele grote golf. Maar ik wil graag weten hoe een tsunami precies in elkaar zit. Ook wil ik graag weten waar en wanneer grote rampen hebben plaatsgevonden. Wat ik ook zou willen weten is hoe hoog de hoogste tsunami ooit was. Ik herinner me nog dat er een tsunami in Japan is geweest. Dat was ongeveer 2 jaar geleden. Ik weet er helaas niet zoveel meer van. Maar ik weet nog wel dat het heftig was. Ik wil boeken uit de bibliotheek halen om mijn werkstuk te maken. Verder weet ik nog niet echt wat ik voor bronnen ga gebruiken. Ik hoop dat jullie mijn werkstuk leuk en interessant vinden.

 

Wat is een tsunami en hoe ontstaat een tsunami?

 

Oorzaken tsunami

Een tsunami is een enorme vloedgolf uit zee. Een tsunami kan ontstaan door verschillende oorzaken. Door een zeebeving: dit is een aardbeving in zee. Een tsunami kan ook komen door een vulkaan die uitbarst vlak bij zee of in zee. Een meteoriet kan ook een tsunami veroorzaken, maar een meteoriet komt maar zeer zelden voor. Ook als er iets groots in zee valt, kan dit een tsunami veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld een ijsschots. De meest voorkomende oorzaak van een tsunami is toch een zeebeving. Door een plotselinge verschuiving in de aarde ontstaat er een zeebeving. Dan komt er een kracht die de golven maken. Als je midden op de oceaan vaart dan zie je deze golven nog nauwelijks. Zelfs schepen merken ze soms niet. De tsunamigolven beginnen klein en ver uit elkaar. Maar hoe dichter de golven bij de kust komen des te groter en dichter ze worden. Dit komt doordat de bodem langzaam omhoog gaat. Want als jij op het strand het water in gaat dan is de bodem ook niet meteen een meter diep. De tsunamigolven halen vaak een hoogte van 10 meter. Deze golven slaan hard en krachtig op het land. Op diepe oceanen kunnen krachtige tsunami’s de snelheid van wel 700 kilometer per uur bereiken. De snelheid en de kracht van een tsunami heeft te maken met de diepte van het water en hoe snel de golven bewegen.

 

Aardbevingen

Een krachtige zeebeving leidt niet altijd tot een tsunami. Het ligt eraan wat er op de bodem van de zee gebeurt. De kracht van de aardbevingen worden gemeten op de schaal van Richter. Aardbevingen die de kracht van 1 tot 2 hebben zijn te zwak om door mensen te voelen. Maar de aardbevingen die de kracht van 7 tot 9 hebben, veroorzaken een enorme verwoesting. Elke dag zijn er op onze planeet meer dan 1000 aardbevingen. De meeste zijn gelukkig zo zwak dat je het niet voelt. In een jaar zijn er ongeveer 18 grote aardbevingen.

Om een aardbeving uit te leggen moet je eerst weten dat er in de aarde allemaal platen zitten. Deze platen schuiven langs elkaar heen. Dit duurt erg lang en het kan gewoon eeuwen doorgaan. Op een moment wordt kracht te groot tussen de platen en schiet de bovenste plaat omhoog. Dit gebeurt met zoveel kracht dat de aarde helemaal trilt. Dit is een aardbeving.

 

Waar kunnen tsunami’s ontstaan? En waar komen ze het meeste voor?

Tsunami’s kunnen overal voorkomen. De meeste tsunami’s komen voor op de Stille Oceaan. Dat komt doordat aan de rand van deze oceaan veel aarbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen. Het gebied langs de Stille Oceaan wordt ook wel ring van vuur genoemd omdat er zoveel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorkomen. Daardoor kunnen tsunami’s ontstaan. Deze tsunami’s verspreiden zich over de hele oceaan. Niet alleen in grote zeeën kunnen tsunami’s ontstaan. Een tsunami kan ook ontstaan in een meer of een binnenzee. Een binnenzee is een zee die (bijna) door land wordt ingesloten. Ook in rivieren kunnen tsunami’s voorkomen.

 

Geschiedenis tsunami

Er zijn altijd al tsunami’s geweest. De schrijfer Thucydides is een van de eerste mensen die een tsunami heeft vastgelegd (dat iemand het heeft opgeschreven en heeft kunnen bewijzen). Thucydides beschreef een tsunami die in de Middellandse Zee bij Griekenland plaatsvond. Dit was in het jaar 426 voor Christus. Thucydides schreef het volgende op over de tsunami:

,,De zee keerde terug in de vorm van een enorme golf die een groot deel van het plaatsje overspoelde. Toen het water zich  had teruggetrokken had stond een groot stuk nog steeds onderwater. Waar eerst land was, was nu zee. Inwoners die niet op tijd weg konden komen zijn verdronken.”

Thucydides dacht al dat de tsunami te maken had met de aardbevingen die hij wel eens voelde. Met andere woorden: hij legde een verband.

Thucydides legde goed uit hoe dodelijk een tsunami is.

 

Wat richt een tsunami aan?

Een tsunami heeft rampzalige gevolgen. Binnen een paar minuten kunnen tsunami’s een enorme verwoesting aanbrengen. De tsunami’s die de meeste slachtoffers maken zijn de tsunami’s die onverwacht komen. Dit zijn ook de ergste tsunami’s die er zijn.

 

Dood en verwoesting

Bij tsunami’s komen veel mensen om door verdrinking of omdat ze met de kracht van de golven ergens tegenaan gesmeten worden. Ook kan er een gebouw op hun storten of de mensen worden meegesleurd de zee in. Het rondvliegende puin kan ook dodelijk zijn. Een tsunami kan ook brand veroorzaken. Dit komt dan doordat er gasleidingen breken of brandstoftanks worden vernield. De mensen die de tsunami wel overleven raken vaak alles kwijt. Als het water weg is zijn er nog steeds gevaren. In de meeste landen die door een tsunami worden getroffen is er een tropisch of een subtropisch klimaat. In een tropisch of een subtropisch klimaat is het erg warm en vochtig. Door dit klimaat kunnen ziekten verspreiden.  Als er geen schoon drinkwater meer is, de lijken van de mensen die nog op straat liggen en aan het vergaan zijn en als er geen riolering meer is verspreiden ziekten zich erg snel. Riolering is een manier om poep en plas weg te laten spoelen. Ziekten die kunnen voorkomen zijn ziekten zoals cholera, difterie, tyfus, malaria, diaree en dysenterie. Deze ziekten zijn allemaal erg besmettelijk en kost vaak meer mensen het leven dan de tsunami zelf.

Na een tsunami zijn vaak wegen, havens en vliegvelden onbruikbaar. Dit komt doordat ze onder water staan, vol troep liggen of weggespoeld zijn.

Het kan jaren duren voordat je niet meer ziet dat er een tsunami is geweest in het gebied. Mensen die bij het natuurgeweld iemand hebben verloren blijven er pijn van hebben. Ook ligt alles in puin. Deze mensen hebben hulp nodig.

 

Natuurschade

Na een tsunami zijn we altijd als eerste bezorgd over de mensen in het getroffen gebied. Daarna wordt er gekeken naar de natuur. Ook kan er schade op zee zijn.

Na een tsunami ziet het water er rustig uit. Maar je kunt niet zien wat er onder water gebeurd is. Door de tsunami kunnen stukken koraalrif verwoest zijn. Het koraal was een goede bescherming tegen een tsunami. Die bescherming is nu voor een deel weg.  Daardoor is ook het leefgebied van de zeedieren weg. En de vissers moeten weer kunnen gaan vissen. Maar hoe kan dat als er geen vissen zijn? Ook kunnen er rotsblokken onder water zijn gekomen. Daardoor kunnen de boten van de vissers zinken.  Ook drijft er een grote troep op zee. Vergane lijken van mensen en dieren drijven hier ook tussen. Hierdoor kan het water besmet raken en er kunnen giftige stoffen uit fabrieken in het water zitten die door de tsunami verwoest zijn. Niet alleen in zee is er schade. Op het land is er ook schade aan de natuur: de omgevallen bomen, het puin, enz. Maar er is ook schade die je niet kunt zien. Landbouwgrond is grond waar boeren op werken en hun groente of fruit op verbouwen. Die landbouwgrond is door het zoute water van de zee onbruikbaar geworden. Hierdoor kun je er niets meer op verbouwen.

 

Hulp

Mensen die in het getroffen gebied van de tsunami wonen (mensen die in het gebied wonen waar de tsunami is geweest) moeten snel geholpen worden. Dit doen de hulpverleners. De hulpverleners halen mensen uit de puin, halen drenkelingen uit het water, zorgen voor voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en voor tenten waar de mensen in kunnen slapen. Er worden zoveel mogelijk politie, brandweer en ambulances ingezet. Maar soms is de hulp van de lokale hulpdiensten niet genoeg. Een lokale hulpdienst is de dichtstbijzijnde ambulance, politie, brandweer in de buurt. Als er hier brand is dan komt de brandweer van Velsen hierheen en niet van Alkmaar. Zo werkt het. Als er dus een grote tsunami is geweest dan kan aleen de lokale hulpdienst het niet aan. Dan krijgt het getroffen gebied hulp van buitenaf. Van het leger bijvoorbeeld. Ook helpen vaak buitenlandse landen mee om door bijvoorbeeld dokters en reddingswerkers te sturen. Ook kunnen de mensen helpen om mee te zoeken naar overlevenden.

 

Een nieuw begin

Het kan erg lang duren voordat het gebied dat door de tsunami getroffen is zich hersteld heeft. Voordat het leven weer zo kan zijn zoals het was. Het lukt vaak alleen met steun van buitenlandse organisaties en  met hulp van de overheid. Er is veel tijd nodig om de puin op te ruimen en veel geld om huizen te bouwen en dorpen op te knappen. Het is voor de mensen die de natuuramp hebben overleefd heel belangrijk weer hun oude leven op te pakken. Maar dat kan pas als er voldoende eten, drinken en medicijnen zijn. Ook heeft iedereen weer een huis nodig en de kinderen moeten weer naar school kunnen. Dat alles weer opnieuw gebouwd moet worden noemen we wederopbouw. Bij de wederopbouw kunnen ruzies ontstaan tussen de mensen die hun huis weer op de oude plek willen hebben zoals vroeger en tussen mensen die vinden dat ze dat juist niet moeten doen. Ingenieurs zijn mensen die vinden dat je jouw huis niet op de oude plek moet bouwen voor het gevaar van een nieuwe tsunami. Ook vinden ingenieurs dat je een ander soort huis moet bouwen. De mensen die hun huis op de oude plek willen bouwen en op dezelfde manier zijn het vaak  oneens met de ingerieurs. Daardoor ontstaan er ook nog ruzies.  Maar er moeten niet alleen huizen opnieuw worden gebouwd. De scholen, ziekenhuizen, wegen en havens moeten ook weer opnieuw gebouwd worden. Het kost niet alleen geld om weer huizen en gebouwen opnieuw te bouwen. Mensen moeten ook weer geld kunnen verdienen zodat ze weer voor zichzelf kunnen zorgen. Vissers die bijvoorbeeld hun boot zijn verloren tijdens de tsunami moeten weer zo snel mogelijk een nieuwe boot hebben zodat ze weer vis kunnen vangen en de vis weer kunnen verkopen. Daarom is de wederopbouw een lange en kostbare zaak.  

 

 

 

Grote rampen

Een extreem zware zeebeving en een vulkanische uitbarsting  kunnen zorgen voor een hele grote tsunami, die uiteindelijk een grote ramp kan veroorzaken. Hieronder staat een aantal grote rampen die hebben plaatsgevonden.

Santorini, Griekenland

Deze tsunami is een hele tijd geleden. Want deze tsunami vond plaats rond 1600 a 1630 voor Christus. De oorzaak van deze tsunami was een vulkaanuitbarsting. Deze vulkaanuitbarsting vond plaats op het Griekse eiland Santorni. Deze vloedgolf zou wel de hoogte hebben gehad van 150 meter. Deze tsunami zou de kust van Kreta hebben vernietigd.

 

Lissabon, Portugal

Op 1 november 1755 vond er een tsunami plaats in Lissabon. Lissabon ligt in Portugal. Er was een enorm zware zeebeving. De mensen van nu vermoeden nu dat het een zeebeving was met de kracht van 9 op de schaal van Richter. Lissabon werd zwaar getroffen door de tsunami. Ook kwam er een enorme brand in Lissabon. Na de tsunami spoelden er ook nog 2 grote vloedgolven over de stad.

 

Krakatau, Indonesie

In 1883 barste een vulkaan uit. Deze vulkaan heeft de naam Krakatau. De vulkaan ligt in Indonesië. Deze vulkaanuitbarsting was één van de zwaarste en de meest explosieve uitbarstingen tot nu toe. Deze vulkaanuitbarsting veroorzaakte een tsunami die 30 meter hoog was. De tsunami overspoelde Java en Sumatra. Bij deze tsunami zijn 36.000 mensen overleden. De tsunami was zelfs zo krachtig dat mensen uit Engeland en Frankrijk het zelfs merkten.

 

Azië

de grootste tsunamiramp ooit was op 26 december 2004 in Zuidoost-Azië. Een zeebeving met de kracht 9 op de schaal van Richter veroorzaakte de tsunami. De tsunami overspoelde de kusten van vele landen: Thailand, India, Indonesië, Sri Lanka, Maldiven, Myanmar, Seychellen, Tanzania, Madagaskar, Zuid-Afrika en Somalië. Deze enorme ramp kostte 290.000 mensen het leven. Miljoenen mensen werden dakloos door het natuurgeweld.

Japan

Ongeveer 2 jaar geleden op 11 maart 2011 vond er in Japan een zeebeving plaats. In Japan komen vaker aardbevingen en zeebevingen voor. Deze zeebeving had ook de kracht van 9 op de schaal van Richter. De ramp kostte 15.000 mensen het leven en 15.000 mensen worden vermist. Die 15.000 mensen zijn waarschijnlijk ook dood. Hierbij raakte ook een kerncentrale ernstig beschadigd wat nog voor veel meer problemen zorgde.

 

Wetenschap en tsunami’s

 

Tsunamiwaarschuwingen

Vroeger hadden we apparatuur die  alleen dingen kon voelen die zouden kunnen leiden tot een tsunami. Er werd weleens vals alarm geslagen, omdat niemand wist of er echt een tsunami kwam. Gelukkig hebben we nu andere  apparatuur. Dit apparatuur is ontworpen na de grote ramp in Azië in 2004. Dit apparatuur is veel preciezer en je kunt er op een grote afstand metingen mee doen. Ook geeft het nooit vals alarm. Met deze apparatuur wordt de golfdruk en druk op de bodem van de zee gemeten. Als er een plotselinge stijging plaatsvindt van de druk op de zeebodem of als het zeeniveau plotseling stijgt dan is er een tsunami op komst. Van die tsunami wordt snel een computermodel gemaakt en dan wordt er een waarschuwing gestuurd naar de gebieden die getroffen zullen worden. Ook zijn er boeien die een tsunami waar kunnen nemen. Deze boeien sturen waarschuwingen naar het land.  Wat best wel leuk is om te weten is dat dieren sneller tsunami’s waarnemen dan mensen. Als dieren zich vreemd gaan gedragen, kan er een tsunami op komst zijn.

Er bestaan ook waarschuwingsbordjes voor een tsunami. Deze bordjes staan op plekken waar tsunami’s kunnen voorkomen. 

 

 Satellieten en tsunami’s

Satellieten kunnen ook tsunami’s zien. Maar waarom gebruiken we dan geen satellieten om tsunami’s op te sporen? Dat ga ik je nu vertellen. De tsunami die in 2004 plaatsvond in Azië werd als eerst door een satelliet in de ruimte opgemerkt. Er gingen geen waarschuwingen naar Azië omdat de mensen op de aarde 5 uur nodig hadden om de informatie te verwerken. Dat is het eerste ding. Ook was het toeval dat de satelliet precies op het juiste moment op de juiste plek vloog. Daarom gebruiken we dus geen satellieten.

 

Nawoord

Ik vond dit werkstuk erg leuk om te maken. Ik heb er veel van geleerd en ik hoop dat jullie mijn werkstuk ook interessant vonden. Ik weet nu hoe een tsunami precies in elkaar zit, ik weet nu dat de hoogste tsunami wel 500 meter hoog was, ik weet hoe dodelijk een tsunami is en ik weet dat grote rampen hebben plaatsgevonden. Ik heb ook een documentaire over tsunami’s gezien die mijn moeder uit de bibliotheek heeft gehaald. Ik wist niet dat een meteoriet een tsunami kan veroorzaken. En ik vond dit werkstuk ook erg leuk om te maken.

 

Dankwoord

Ik wil mijn moeder graag bedanken omdat zij die boeken heeft gezocht en de documentaire voor mij heeft gehaald uit de bibliotheek. Ik wil graag ook mijn vader bedanken omdat hij mij heeft geholpen om de fouten uit dit werkstuk te halen. Ook wil ik mijn broertje Jasper bedanken omdat ik op de computer van hem mocht om aan mijn werkstuk te werken. Als allerlaatste wil ik mijn oma bedanken omdat zij mij ook heeft geholpen de fouten uit dit werkstuk te halen.

 

Bronnenlijst

·         www.wetenschap.infonu.nl

·         National Geographic Tsoenami’s

·         Bijzondere natuur Tsunami’s

·         Natuurgeweld Tsunami’s
 
Je begrijpt vast wel dat dit van mijn computer af is gekopieerd. Daarvoor moest ik eerst alle plaatjes eruit halen daardoor ziet het er niet zo mooi uit.